Tuesday, August 24, 2010

last day as a secretary

assalamualaikum.... :))

selamat menjalani ibadah puasa yang ke 14..dah 2 minggu kite berpuasa..cepat mase berlalu kan..hari nie pon hari last aku berkhidmat sebagai setiausaha peperiksaan..ader jugak rase sedih kalau di fikir fikirkan.. hm nk buat macamane..hidup mestilah ader perubnahan..

insyaAllah malam nie berbuka degn beberapa orang rakan sekerja,teman rapat..xramai sgt sebb ada yang tak dapat join disebabkan ader kelas malam..takpela...

oh! abg fazren baru call td, katenya insyaAllah dia join kalau dia free..tp dia tak janji..takpela..nk buat mcamane..jadual dia tak mcm org yang bekerja office hours.. but deep down inside harap harap dia dapat join..mcm yang dia kate,lepas nie dia mungkin busy..hm aku pon busy jugak kot..tak tahulah macamane keadaan kat tempat baru nanti..

blog pon agaknya dah tak update dah.. ;-/

tapi harap harap ada la mase untuk meluangkan sedikit waktu atleast for blogwalking... ;) ;))-

Thursday, August 19, 2010

kipas susah mati

musim bulan puasa nie best... sebab office hours pendek..balik seawal 4.30.. waktu lunch pulak,biasanya aku balik rumah..tido kejap dan solat..letih sgt la tu konon..org laen puasa jugak Fana oi... tp hari nie punye cite ada sikit 'gila'..semlm punya cerita,okey.start dr semalam..semalam, jobstreet call untuk attend interview..apela masalah diorang ni call time-time orang tengah rehat? aku pon jawab la dengan suara Ella ..'err, i think i can't make it sir because i already have another job..' (sambil mate tertutup)..

hari nie pulak.tengah tido tengahari adikku pulak call...beritahu yang kereta aku tu masuk bengkel dalam 3 atau 4 hari...ku jawab..' ha okey tak kesahla....weh petang nie amek aku pukul bape? aku kuar opis 4.30..ko agak2la nk gerak pukul berapa yang penting 4.30 ko dh ade kat sini
( bajet tuan puteri pulak kakak ko nie..) ..eh! hari nie hari khamis..apesal la aku teringat hari nie dh jumaat...lalok kot...
cakap pasal jumaat, sedar tak sedar dh seminggu berlalu...jumaat minggu lepas adalah pengalaman yang tak berapa best nk di ingt..aku eksident ....huaaa..lori itu jahat..jahat! jahat! kalau nk diikutkan,memg terkilan dan sedih jugak lah..tp apa yang berlaku ada hikmahnya... memang ada hikmah nya..petang itu jugak kurasakan dh nampak hikmah dsebalik kejadian itu... konon2nya nak balik berbuka dengan family,tp tak de rezeki ku..terpaksa balik ke rumah sewa semula...buka dengan apa yang ada...malam tu plak tgk TV sorang2... kebetulan malam tu kat TV, my feveret artis berlakon..lupe kejap masalah tu..sambil tgk dia di TV, aku pon sms lah dia..saying that hepi lorr tgk dia kt TV..lupe kejap pasal eksident yg baru je jadi petg tu...
esoknya aku buat keputusan untuk tido dirumah kawan..teghari tu 'dia' call tanya mcamane boleh jd excident tu...sekaligus ajak aku untuk berbuka same2...(melompat katak dan berlari2 anak kerana gembira) okey jom lompat ramai sambil bace blog ne! okey jgn.cancel2...

tapi bukan berbuka mcm biase..no gosip2 ha..no no no~.. hmm katenya kawannya berniaga di bazar cheras..dia nk terjah kawannya dan bila azan, buka  lah..so sweet kan? pengalaman mcm tu susah nk dapat tau! 

tapi aku tak dapat join...serba salah juga..ini dah kali ke2 aku terpaksa tolak ajakan 'dia'..tapi takpela..sempat pesan apa yang jadi ada hikmahnya..dan insyaAllah ada masa nnt boleh berbuka puasa sama2..katenya...
sebelum tu sempat juga aku tanya..' abg faz tak kesah ke buka same2?sy nie biase2 aje..bukan artis pon mcm kawan2 abg yang lain..' surprisingly he replied this..'nie yg abg tak suke nie.abg tak pernah letakkan tahap pada diri abg.bg abang semua same jer..kalau ana tak hepi jmpe abg,tak payah la jmpe..;) abg hepi kalau boleh buat orang lain hepi..abg okey..trust me..' ;)
'dia' memang tak mcm artis2 lain..memg sejak awal2 aku kenal dia di TV pon, tengok watak dia best sgt...bersih jer...suci...murni..cewah! .so sebarang gosip2 yg x betul tu, susah nk percaya...bukan semua artis tu jahat...bukan semua tu sombong..kenal dulu baru boleh buat kesimpulan... okay...;)

always support for him n wish that he'll success in his life..amin..

kurangkan kontroversi..tingkatkan prestasi.. ;)

warna baju same...jan maraa ek... ;p

:: wish list ::

سْــــــــــــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم


what will i do when i have a fixed income up to RM3k per month?

1- parent's gift every year plus monthly for RM***.00
2- blacberry mobile phone
3- shopping (no window shopping anymore) buy anything that i want without checking the tag price :)
4- a house
5- married someone (when the time is come)  =)

i'll make sure these dream will come true! 
InsyaAllah......

Monday, August 16, 2010

mengejar kejayaan

salam readers..

hai.. wah! tajuk entry kali nie mcm buku motivasi terbitan maju publication sdn bhd..okey sy tipu fakta ini. ! 

ini frasa dlm kehidupanku yg telah aku lalui..secara realitinya..bukan fantasi semata2..
kalau boleh berkongsi degn kwn2 semua, Alhamdulillah...
sape2 yg follow cerita dlm my blog sebelum nie,mgkin tahu apa yg saya lalui..kebanyakannya rase putus asa,sedih dan kecewa...

tp sebenarnya semua itulah yg mengajar aku untuk jadi siapa aku sekarang..
kalau tak kerana rase bosan dengan kerja yg lame,kalau tak kerana masalah dengan owner rumah sewa, dan kalau tak kerana semua masalah yg dihadapi sebelum nie, maka aku takkan sampai ke tahap ini...
okay..kurang dari 2 minggu lagi aku akan hadapi satu situasi dan persekitaran yang baru...berpindah ke salah sebuah bank yang memang aku idam2kan...'citibank never sleep'...mase mula mula nk apply job tu,harapan tu 1% jer rasenya...melalui kawan yang sama2 belajar di UMS dulu, aku cuba nasib mintak dia hantarkan..tp katenya..'sekarang susah la fana..sebb sekarang diorang terus ambil permanent..dulu senangla nk masuk..'..

putus asa..? takkan sekali2 aku rase begitu...aku mintak juga dia hantarkan...Alhamdulillah beberapa minggu lepas tu kawan call,katenya bos dia nk pakai orang lagi..siapa sangka kan..walaupon pada mulanya rase mcm takde harapan,tp yg penting usaha..setiap hari aku akn ckp  pada diri dengan penuh yakin, "aku akan kerja di bank itu"...
 hey! sape kate kejayaan datang datang tanpa usaha...?? tanyalah semua usahawan2 dan orang2 yang berjaya..mereka semua tentu pernah lalui satu kegagalan yang kita sendiri pon mungkin tak nak  sanggup lalui kan..
well~ aku gembira bila dapat tolong orang...memandangkan aku dh nk habis kerja disini,dan diluar sane masih ramai yang mencari kerja..so beberapa orang kawan,aku rekemankan untuk gantikan position aku disini..
ada juga yang kate.."senangnya akak dapat kerja..." hm..tak semudah itu dik... belum cerita berapa kali resume yang aku hantar pada bank tersebut hilang,berapa kos aku habis dan beberapa kali ku hantar semula pada bank tersebut...usaha dan terus berusaha...
lepas dah terima resume, sesi interview pulak..

okay,interview pertama setel,kedua setel, ketiga setel..dan final interview keempat pon Alhamdulillah setel... kali keempat dipanggil untuk datang interview tu aku dh rase sedikit rimas..tp tak bererti putus asa...

 the moment that miss yee peng said to me ..'okay..u are hired' ..is the best thing ever"
rase bersyukur yang tak terhingga.. itulah yang dikatakan JANJI ALLAH ITU BENAR..sesiap yang berusaha akan dapat hasilnya....

yang penting, kita jangan mudah berputus asa..berusahalah selagi ada daya dan berdoa kepada-Nya..
berusaha lah sekalipun harapan untuk mendapatkannya seolah2 tiada....yang penting USAHA dan DOA dan TAWAKKAL :))

(nie yang tak suke bile update blog nie,bila start je entry,mesti panjang berjela2 dengan ayat-ayat cinta yang sukar difahami pembaca)

LoVe 
Farhana =)

Thursday, July 15, 2010

saya budak baru belajar

adoii....berdenyut2 gigi nie...sakit gigi la katekan...sape yg penah rase sakit gigi mest faham betapa 'nikmat'nya rase sakit gigi nie..sakit tu tak dapat nk digambarkan dengan kata kata,tp meh sini sy gambar kan dengan keadaan..contoh 1- bila ada org membebel depan kite,rase mcm nk staple je mulut dia...contoh 2- bila kita tanya atau berckp dengan seseorang tp org tu keep on saying ...'aper dia..aper dia..ha?? ha aper dia..?..' automatically mulut nie akn ckp..'ko pekak ke aper..hish!..memg saje cr pasal.' contoh 3- dengan siapa pun kita deal atau tegh buat apa2 kerja pon, muka memg ketat...seolah2 mase tu dah tak ingat cara nk senyum... ha macam tu la.oh!  entry kali nie bukan nk cerita pasal gigi yg sakit nie,tp nk cerita kisah beberapa hari lepas...
okay, sy dh berjaya drive sendiri..huahuahuawei!~ .tp masa mula2 nk drive tu,yaAllah takutnya bukan main,,mase tu rase mcm kene paksa bawak jet pejuang! bismillah bape kali bace pon xpyh ckp la..ayat kursi pon dah bape kali bace tak payah ckpla..cubaan pertama drive dari serdang ke gombak...berjaya la jugak tp rase serabut sgt nk pandang depan lg,side mirror la..erkk~ amatur la katekan...

cubaan kedua pulak, aku telah dicabar oleh kak long..kali nie drive dr batu caves ke ulu yam,lalu jln berbukit bukit  dan berliku liku penuh ranjau onak duri tu..Alhamdulillah...berjaya jgk akhirnya sampai sane hanya dlm masa 45minit..hanya???? ish lame la tu..supposely 30minit je...tp masa tu,semua kete memotong aku..aku buat dek jela..cover baik punyer...erk! lagi satu..suasana dlm kete sunyi sepi jer yer..radio pon xpasang sebb xnak gangguan walau sedikit pon..fokus..fokus..jgn gelak!! tgh sakit gigi nie..kang..ha..karang tak pasal2........! ~

Tuesday, July 6, 2010

shops! pleaseee..stay away from me!

gambar ihsan dari mr yahoo.com

tidak! tidak..!!oh tidakk,,sy tidak pernah tidak suke degn apa yg sy lihat diatas( sambil kebil2 mate dan merenung tajam)..objek2 tersebut tersangat memberi pengaruh yg begitu kuat..saya magnet positif,dia magnet negative..pantang jumpe...tak kesahla dimana mana pon,pasar malam,pasaraya..atau mana2 pasar di Malaysia..
tika melintasi kedai yg menjual kasut, (nose,vincci, primavera,voir or even sandle2 yg dijual kat giant batu caves) keadaan antara saya dan En.soulmate akn berubah jd mcm ini....

..."katekan kami sedang menuju mencari kedai makan, tibe2 lalu butik kasut, kepala ku akan secara automatik menoleh kearah kedai tu( magnet la katekan..)..toleh lame2 sampai rase tgn disentap dan dengar bisikan suara manja yang tak berapa nk sedap didengar..'kasut kan baru beli hari tu..'.. ;(
okey! pastu sambung jalan dengan harapan  boleh berpatah balik.. :)

perasaan perempuan kalau dapat shopping memg puas sgt kan??.. tp xdinafikan ada juga perempuan yang tak suke bershopping..eh! baru tersedar dlm mase setahun nie kasut dh byk sampai penuh bawah katil dengan kotak kasut..belom kira kotak kasut yang dah dibuang dan dijadikan kotak untuk isi barang2 mekap pastu letak dalam almari..dan belom lg kira beg plastik yg dapat mase kat kaunter bayaran..kesedaran nie timbul sebab last week kemas bilik dan angkut separuh barang-barang ke tempat menyewa baru...(Alhamdulillah sedar jugak akhirnya kau farhana!.)

baju pun same..dah 2 kali tuka almari sebab almari nk roboh dan senget..maklumlah pakai almari zip tp isi baju xhengat..! mlm td mase kemas baju2 dan shawl..ada antara shawl yang aku beli online tp tak pernah pakai pon..ada dress yg pakai cume sekali jer...tu kes yg nampak cantik bile dipakaikan pada patung, lepas tu terus nk beli..nk beli plak yg patung tu pki,xnk yg stok baru dari dlm plastik..oh sayangnya,...badan ku tak mempunyai cutting mcm patung..akibatnya pakai sekali aje.. innal mubazirina ikhwanas syaiton..(sambil tunduk kepala,insaf) farhana,sila sedar buat kali kedua...

oh! ada lagi..bebola mata nie tak tahan kalau tengok tulisan yang ada tulis "SALE!" kat mana-mana butik..mesti nk melangkah masuk untuk tengok walaupon tak beli..perasaan puas, suke, bangga, lupe daratan dan tak sedar diri pon ader!plus, mata duitan(sambil memandang ke arah en soulmate,harap2 dia fhm maksud jelingan tu) wah..excited sungguh!... sila sedar untuk kali ketiga!!

oh..bile lah lg bole berjoli katak mcm dulu2..nampaknya sekarang dah tak boleh buat mcm tu lg..ada perkara yang lebih memerlukan duit ku untuk disalurkan kepadannya....hehehe :)


psssst!!: entry blog kali ini ditulis atas rase terkilan dan tidak puas hati kerana tak dapat jejak butik GUESS D'curve mase lalu butik tersebut minggu lepas..aduh! sungguh payahnya menahan hati dan tarikan kuat antara diriku dan butik tersebut.bile kutub positive bertemu kutub negative.. nk pegi jugak..xkire! nk jugakk....(lain kali  aje lah..)

Friday, July 2, 2010

buah hati baru saye

hye ols(starting biase)..
lame dh tak update ini blog...senagaja tak update sebb tahan perasaan(perasaan perasan ker..?)
byk perkara yg berlaku dan byk jugak pengajaran dan hikmah yg aku dapat...Alhamdulillah semuanya kembali okey...

sedar taksedar, bulan nie(10hb july) genap setahun aku berkhidmat degn kolej unikop...rase dh cukup pengalaman kot dan sekarang tegh usaha cari kerja baru..komitmen pon dh bertambah..ahaks!~ oh! lupe nk btau...pssst! sy ader buah hati baru..BKV..genap setahun kerja, baru dapat buah hati nie..Alhamdulillah..walaupon kete kecik,tp pon dh bersyukur sebb sy usaha sendiri utk dptkan 'kete kecik' tu...ader rezeki lebih nnt,beli yg besar pulak kan..wee~

hari nie berda di kampung,semua ada..tggu kak long je balik petg nie...best! mlm nie kenduri cukur jambul anak buah terbaru..MUHAMMAD FARIS RIFQI...satu kenyataan yang sy bole bg utk faris....'anda adalah baby paling comel dalam dunia".... xjemu2 tgk muke dia....:)    >.<

Chop2!! ade bunyi la dr dapur....bunyi2 xpuas hati sebb org dok bekemas, tp kite dok berblog..kikiki...~.okey!..gonna help them...take care my readers...muchh much love <3 da!~

Wednesday, June 2, 2010

oh! tidak mahu ku jadi begitu...

salam reader.. cak!!

semua sehat ke..?sy bru lepas menikmati mc kelmarin...hiks!~
lame dah x update blog...dh berhabuk nampaknya blog nie..mcm2 yg jd sebenarnya beberapa hari nie.. tp dlm keadaan blur...pasword blog pon ingt2 lupe..xdapekla nk update citer..

hm..yg bestnya....rancangan mendietkan diri hampir menjadi..Alhamdulillah..lege rasenya..tp itu pon kene disiplinkan diri degn penuh keazaman yg tinggi..kdg2 terfikir jeles jugak pd perempuan yg mkn byk mana pon tp badan tetap maintain...(bertuah kau nuk..) aper pon,ade baiknya kita xmakan ikut nafsu.. mkn sekadar yg perlu je la dan yg pentg, berkhasiat..!

cuma..ada 1 hr dlm minggu lepas. rase pening kepala sebb seharian ikat perut....mkn yg perlu jer...yela dh biase mkn ikut suke,tbe2 tahan mkn..tu la jadinyer...perkara nie terjadi sebb...
last week  balik kmpg..kalau dh kat kmpg tu faham2 jela..kak long kate dia nk wat menu special..aku bgun tdo,dia dh siap masak teghari ( samada aku bgun lmbt atau dia yg masak awal..?) dekat2 kul 12 gitu la aku bgun....ar pikirla sendiri...'alaaa..nk qada' tido..' ( ayat biase mase sekolah kt simpang dulu)..okey2..sambung balik..paling best mase 2,aku lupekan seketika hajat utk 'kuruskan' diri.. tgk menu, ketam cili api, kangkung belacan, udang sambal petai...mane x juling mata aku...fuh..sgt lazzat!
then bile balik KL, balik pd rutin..mkn sikit2 aje (x suke!) bdn aku nie cepat naik cepat turun...mkn lebey sikit,naik ar..geramnyer...
tp harap2 aku dpt kawal la..xmaula mase hr kawin aku nnt nampak badan nampak gemuk dan muncit..hiks! kene start dr sekrg kawal pemakanan n jge penampilan kan....;)


tp kalau ikutkan hati dan perut yg tegh lapar sekrg nie..
aku nak makan ini.......
DAN INI....


DAN INI JUGA... nyum2!!

 makanya tak lama lg aku akn transform jadi macam ini...

TADAAA...!!!



haa...! mau..? mau?? tak mau kan..... oleh itu jagelah pemakanan dan tahap kolestrol yer..
papai..~


Monday, May 24, 2010

tak suke

serious said..aku dh makin pening..makin tak suke dan makin murung..
enuff..!

Wednesday, May 19, 2010

Itu adalah aku~


Orang kata, usia mematangkan kita..org kate lah....heheheh...zaman muda muda dulu aku tak penah nk faham dan lgsung tak menghayati peribahasa yg berkaitan erti hidup sume nie..tp sejak usia dah masuk 24 nie, baru aku tersedar.dan hari ini aku sgt setuju degn kata2 tersebut..ya!! usia mematangkan kita...dan aku nk tambah sikit lah..'pengalaman mendewasakan'.,.hikhik..~ ;))

lately aku rasa bertubi tubi ujian yang aku hadapai..housemate dh xde..kene tggl sorg2..lampu rosak n terpaksa duduk dlm gelap...(sememamgnya aku takut gelap)
masalah keje lg..pas tu ex bf dh nak kahwin..(oppss!!) hehe..dan .macam macam lah..

tp perubahan yang aku perasan dlm diri aku adalah..aku mulai kenal erti sabar..kalau dulu asal ada masalah je aku mesti tensen dan rase kenapa nasib begitu zalim pd aku..kenapa org lain tak kene mcm aku..tp sekg nie, apa yg aku fikir adalah..setiap kejadian pasti ada hikmahnya..

...ALLAH IS ALWAYS BE WITH ME....

why..? because Dia yang Maha mengetahui segala2nya...Dia yang mengetahui segala kekurangan dan kelebihan dlm diri kita..Dia juga tahu setakat mana kita mampu menghadapi ujianNya..sebb itula aku sering diduga..peringkat demi peringkat dan seiring degn usia aku...
sejak dr kecil lagi aku lah anak yg agak susah untuk dijaga..rmi kawan2 aku kate aku nie manje tp aku rase aku tak manja pon..aku mengaku yg aku nie seorang yang garang..tp sekrg aku fhm kenapa mereka kate aku manja..sebb mungkin aku kurg bersabar dan kalau nk sesuatu benda tu kalau bole nk time tu jugak..(xkire..nak jugak!!nakk jugakk!!)

**flashback**~ zaman dulu..(zaman hitam putih)

ingt lagi,mase kecik2 dulu aku penah nk baju long dress dr kakak aku..tp kakak aku janji je nk belikan tp xbelikan pon..cuma dia pandai pujuk supaya aku ternanti2..lepas tu,aku nk wallet yg dianyam dr mengkuang..kire wallet kanak2 utk simpan syiling..mase 2 mak malas nk layan aku..beguling2 aku atas tanah sebb nk jugak...ape yg aku ingt sampai sekrg,mak ckp kat aku..''kamu nie kalau nk benda tu mesti nk time tuuu jugak!''..hehe ..penat mak aku jage aku kan..biasela budak2..;p

dah dewasa nie pon, my bf pon penah tegur sikap aku yg agak kurang sabar tu..dia ckp mcm nie.."fana nie kan..kalau nk sesuatu tu kalau boleh nk dapat time tu jugak..cubela bersabar..''.oh! my bf's name is Napi..dia  adalah seorg yg sgt baik hati dan aku rase hanya dia je yg mampu bersabar dan memahami aku..mgkin betol apa yang dia ckp tu..aku kurg bersabar...

tp sekrg dah tak macam tu lagi........

 **zaman sekarang** (zaman kaler kaler) :))

apa yg berlaku tu aku cube ambil masa dan bertenang seketika..cuba fikir positif dan ingt semua tu ada hikmahnya...yela..dah besar pon..sampai bila nk hidup mcm tu kan..sikap sabar memang penting..bahkan ia memg sebahagain dari hidup kita sebagai umat Islam kan?

sekrang nie, aku belajar hidup berdikari..belajar menghadapai ketakutan..belajar kenal erti hidup....
Aku akan terus tingkatkan prestasi diri sendiri..grab peluang yang ada dan mahu maju kehadapan..insyaAllah..


pendek kata: majulah diri..untuk mase depan yang gemilang.. ;)).


zaman kanak-kanak

zaman dh tak kanak - kanak



 opps..!!bwh nie zaman dewasa tp perasan kanak-kanak !! ;p



sekian ;)

Monday, May 10, 2010

sambungan...uncle mercedes ku..~

salam readers...
ini adalah new post utk my previous entry..sape2 yang follow my blog je yg tahu citer nie
1st of all nk say sorry sgt sebb aku janji nk sambung  story pasal uncle merc tu in the next entry....tp sampai laa xsambung2...since that ader la 2 3 org yg pm tnyer pasal citer 2 so rase harus la aku sambung...sori yer..sebb lepas je minggu kejadian 2 aku terus bz degn keje..fyi, hampir sebulan yg lepas aku keje 7hari seminggu tau..kecuali 1mei cuti hari buruh tp waktu tu pon aku kene datang ofis pagi2...(alasan nie bole dterima x?).. hehe..sebb tu la lambt aku sambung cerita merc nie...

yela..klo aku pon geram tgk citer kt tv tergantung..hehe..okey2 dont worry..daku amat memahami perasaan kalian.. ;)

okey..xperlu la rasenya aku nk membebel terlalu panjang kan...u ols pon sure mls nk bace..hehe ;p

balik pada cerita...mase tu...uncle tu kate mcm nie..' i nk bgtahu 1 rahsia nie...tp jgn kate i yg ajar..kalau u pki kancil, u follow je belakang merc. xpayah bayar duit parking..kawan2 i yg pki kete kancil kat ofis nie(klcc) bile teghari lunch dan nk balik keje suke follow belakang i...lalu free je..'..

friendly betolla uncle tu...kami tergamam seketika...siapakah uncle tu...xtahu..lupe plak nk mintak bisnes kad dia..klo tak bole ckp cmnie..' ader keje kosong kat pejabat encik??..

huahua...terlebey suda,..

 kete dia ala2 kat picture tu la..tp itu gmbr hiasan je lerr , nk bg berseri sikit entry nie.....hehe

 okey! dh smbung citer..hope sume lege lah yer... ;))


sekian~

farhana is on Diet ..diet kerr? ;-p

"...kau selalu membuat hatiku merasa berat..
engkau yg selalu ada.saat semua pergi..
bagaimana mungkin untuk kau mengerti....
kini telah ku sedari...mimpi ku tak bererti sendiri...
seandai kau tahu..
apa yang ku mahu..mahukan dirimu....
untuk mendekati ku....~

amacam..okey x lagu tu??lgu baru yg tegh hiyz kat radio skerg nie..dendangan Black..
actually lgu tu xde kaitan pon degn gambar makanan disebelah nie..hehe..ilham utk start my blog for this entry degn lirik lagu kat atas tu sebb sambil dengar lagu tu mendayu2 dlm bilik aku nie..so sambil layan blog sambil nyanyi la..;)

gambar aper tu? aper yg ader dlm pinggan tu..? haaaa..itula dia salad....ceaser salad, tomato cherry dan japanese cucumber....cik farhana kite nie sebenarnya on diet...iye diet..  jgn xpercaye plak yer...sebenarnya org2 desekeliling aku kate aku xdela gemuk(eleyh nk jge hati aku kot..hehe)..tp aku rase aku nie...memg xgemuk pun..ahaks.. tp aku nk kurus lg sikit..50kg degn ketggian kira-kira 157 agak x okey kot....pada aku lah...
dengan berbekalkan nasihat seseorg yg mengatakan dia bole turun 7kg degn memakan salad selama 2 bulan, aku jd lebih bersemgt utk cuba  cara tu...

okey..cubaan pertama petg semlm...rase tamak haloba yg agak kuat, 4 helai daun salad,4 hirisan timun n 4biji tomato gaul degn sos coleslow...agak sedap la klo tengok tp bile dh telan..uhuks..jenuh nk abes kan..sampai ke pagi terasa kat tekak...aku suka salad tp mgkin salad buatan sendiri x selazat salad yg aku makan mase kat cozy cafe house 2...bukan salah aku la..salah salad tu sendiri kot sebb dia xmenjadikan dirinya sedap utk aku makan dia( muke xbersalah..)...

cubaan kedua plak adalah petg td..sambil tgk adamaya, aku kurgkan kuantiti salad..cuma sebiji,sehelai n sehiris aje..Alhamdulillah mampu aku abeskan....
masalahnyer kat sini...........serta persoalannya..adakah aku betol2 diet...?errkkk!

jeng..jeng..jeng....~

dlm cubaan pertama tu,since that tekak lain mcm je...sebb semua sayur rmentah yg lalu kat tekak, so pagi td bgun2 tdo muncul keinginan yg teramat sgt utk makan semua jenis makanan..huaa..semua tu...ahaks!~ so awal2 pagi pukul 7 aku dh ader kat ofis..siapkan aper2 yg patut...then bayangan nasi lemak daun dlm kepala otak nie x hilang2...akhirnya masuk jugak sebungkus nasi lemak dlm perut aku pagi 2...adeyhh..aku nie kire 'kipas susah mati' utk nasi lemak daun pisang ler kalau nk tahu...;))-

bile tibe lunch hour plak,aku rase mcm tekak aku nie nk mkn beger..tp still konflik,,nk ke x..nk ke x...klo mkn sia2 je cubaan diet mlm td..erm...xpela..mkn nasi jela sikit..lauk sayur jer.. tp still berkira2 utk mkn beger...last2 aku decide,kalau makcik bwh tu bukak gerai, aku beli nasi..kalo x bukak,aku nk beli beger je la....aku pon intai dr tingkat ofis..
huaaaa! saje je la makcik nie nk suruh aku gemuk..dia tak bukak gerai........terpaksa la call mac D..(terpaksa?? sebenarnya suke ..wee!~).. puasnya dpt mkn double cheese burger.....tgn kanan pegg beger..tgn kiri kentang....rakusnya aku mcm org  x dapat makanan sebulan...

cubaan kedua plak, lepas mkn salad petg td, nampak sebungkus meggi ayam atas meja...saper punyer nie..?(buat2 tatau plak..bukan aku ke yg beli kelmarin kt kedai india tu..)
 eh.. a'ah la kan..~ ;p
rase nk masak je megi tu.tp ingt pesan family, mkn meggi x elok..okey xpela....goodbye la meggi..hang duduk jela ats meja tu diam2 na...dlm hati ..yeay! berjaya x makan mlm..

sampaila lepas isyak td..while surfing n fesbuking, tbe2 pae( my dear frend) call....sembg la mcm biase..
entahla xtahu mcamane tbe2 aku ckp degn fasih tanpa gagap mcm lgu stacy tu.." pae kat maner...nk mkn x? jom kite mkn dulu..' so we all pon pegi restoran rimba same2...she pick me up at my house since dia pon bru balik keje n on the way nk balik umah,memg dia lalu depan umah sewa aku nie...

baik punyer cdagan la..memg terbaek..siap ckp..'pae jom kat kedai rimba lah..'(yg sememangnya menu dia makanan2 berat)..
hah..hasilnya, sepinggan nasi goreng kampg n teh o panas dlm perut aku sekrg nie... ,,full...
diet ke x...? arr lu pikirla sendiri...mate da ngantuk..ayat mula merapu2...sebelom kene sapu baik aku blah dulu...wee~

nyte uols..love..love..love u....

p/s: thank kak noorul suhada for being my latest follower..;)... (ader kaitan ke degn cite diatas..?layan~)

Thursday, May 6, 2010

my latest activity

assalamualaikum...
lamenya x update..whoaaaaa...follower bertambah ek...maceh..maceh..;)
terima kasih..n terima kasih jgk pd reader yg singgah kt my blog tp x follow..ala. tau sape..kau kan..? nampak....;p
dh tak tau nk buat apa nie,sementara pengawas g rehat, aku plak pening kepala tgk fb yg xgerak2...lately dh mls nk post aper2..sebb tu xbyk komen kat notifcation..yg byk pon, komen kat pic aku yg org tag..kebyknnya gmbr2 yg photographer upload n tagged aku..ader yg aku bace,,and ader gak yg aku ignore.. okey.. baru2 nie buat 2nd meetg(meetg la sgt)..degn abg hilmi..mr photographer yg pernah shoot aku masa di studio 2.8..jmpe saje2 kebetulan dia dtg area opis aku nie...after ofis hrs, ktorg pergi mkn kat qozy cafehouse, wangsa maju....tempat tu memg best giler..aku suke hiasan kedai dia..konsep mcm kat luar negara..tenang je...
mase masuk 2 nampak mcm kenal je sorg pempaun nie..tp dia pki selendang n tunduk je..so xnampak sgt...yg nampak bulu mata dia je yg lebat..huaa..lebat giler..nk g mkn pon nk mekap tebal2 buat aper..owh! kak aniza rupenya..kak aniza la..yg nyanyi lagu alahai dondang dondang la syg.ayong..ayong...okey dah..?suare sy  xsedap..nk ckp tajuk lgu nya,xtahu plak...ngee~ jgn marah yer..
tegh2 mkn 2 dpt call..its a bout shoot..mintak aku dtg ke serindit photo studio wangsa maju mlm 2..kebetulan brader yg teman aku mkn 2 meetg dia cancel..my beloved plak nk prepare utrk interview esoknya..so xbole nk susahkn dia..brader tu offer..'nak sy anta x..? aku jwb erm xnkla...dia tnyer lg, nk sy anta x? aku jwb ala...nnt susahkan abg mie plak nk ulang alik..dia tnyer lagi..sekrg nie sy xde wat pape..meetg pon cancel mlm nie..so nk sy anta x..? aku jwb lg..'ala...xpela kot..anggp jela xde rezeki kali nie..xpyhla pegi...dia tnyer lagi .."okey sy tnyer last.klo x nk udah..nk sy anta x?! '' aku.. nakk! sambil ttp muke malu..hua..

about 9.30pm  bru ktorg sampai..kat situ dorg sume dh ader..tggl tggu aku je lagi..okeyla studio dia..koleksi2 gmbr dia pon cantik..2nd studio yg aku penah jejak..hope pasnie dpt jejak yg lain plak..hehe
actually shoot mlm tu kire aku buat keje amal la..fisabilillah...;) a group of girl nie nk buat bisnes baru..so nk pki org utk menggayakan koleksi2 tudung mereka...

hm..1st tudung  yg aku pki ialah tdg syria lycra..selama nie teringin nk pki kejap tp xmau beli,sebb rase mcm muka aku xsesuai..lastly dpt jgk merasa pki tdg tu free2 mlm tu..hehe..
okey..nk share sikit gmbr tu..certain dh upload kt fb tp nie utk rasmi punyer... ader byk lg kot tp aku xdpt lg pic tu...
koleksi dari galeri cahaya..oh ya! sebelum nie salah sorg owner galeri nie adalah photographer..cahaya photography..penah degr tak?? penah kowt~ now they all nk start up bisnes plak..semoga mereka berjaya la,caya lah lu! wa salute sama kamuu..;)

okey, nie syria lycra tau..muke i agak comel( bulat) so rase2 mcm xsesuai sgt..tp bg yg muka agak bujur mest cantik..n fabrik dia selesa...anak tdg tu senang pakai n xmudah gerak..(faham x?) bg pempuan je yg fhm...hehe
okey..yg bwh nie plak selendang biase tp corak dia menarik..(abaikan wajah si pemakai yg agak comel) gemok kowt~

semua nie cuma beberapa helai koleksi dari galeri cahaya..rasenya bru sehari galeri nie beroperasi..ataupon x secara rasmi lg..ader byk lg yg akan diupdate oleg galeri tu nanti..harga dia poun quite okey...

017 357 85 22 TO BUY.. ;))-

p/s: selendang yg corak2 nie sgt okey kalau mix n match kan degn baju plain terutama hitam atau putih....;))-


sekian..;))-



Friday, April 30, 2010

redha aje lah...

salam sume...
lately, blog mcm jd teman setia plak..sikit2 nk luah kat sini..walaupon aku xla rmi follower tp mcm 2 lebih selesa sebb kalau rmi sgt nnt ader yg stalker plak..hehe..xkesahla..hak masing2~
hr nie mcm ader citer yg xbest utk di coretkan dlm blog nie...awal2 pagi lg aku dh bgun dan bersiap2 nk ke ofis ..walaupon hr nie semua org tegh menikmati cuti hari pekerja tp bg aku xde istilah tu..aper pon bersyukur jgk sebb hr nie student xde yang exam so kene dtg ofis sekejap jer utk keluarkan skrip soalan.thanks a lot utk kak fazillah yg willing to hantar skrip soalan ke uitm shah alam..kalau x,mest aku yg kene hantar....siapa aku..?hoho..aku org pentg bile musim exam dan tggungjawab aku sebenarnya berat walaupon mgkin ader yg memandang remeh degn kerje aku..tp biasela kdg2 org cume tahu berckp..sebb mereka xnampak apa yg sebenarnya berlaku.okey. tuka topik..bukan topik nie yg aku nk ketengahkan.. 
tp pasal minat..minat aku yg dh wujud dlm diri aku sejak aku umur 4tahun lg(kalau xsilap)..pendek kata sejak aku kenal dunia...rasenya sape2 yg rapat degn aku mesti tahu aper minat aku tu..sekrg nie tak tahu nk rase apa..aku cuma mampu tgk dr jauh je sedgkan kwn2 yang seangkatan aku yg lain ada kat sane....(massalam)..aku rase semuanya xkena...kdg2 rase mrh degn diri sendiri sebb tak mampu buat apa2 or even dtg kesana bg sokongan...ikutkan hati memg nk sgt jmpe degn semua finalis..yela..selama nie asek sembg dlm fb je...kalau dpt face to face mest aku happy giler....entahla ..tp aku yakin ader hikmah dsebalik semua nie..byk peluang yg aku terpaksa lepaskan demi mengutamakan kerja hakiki aku.. kerja yg mendtgkan rezeki utk aku selama nie....aperpon,aku redha..~

doakan aku sentiasa kuat,sabar dan tenang dlm apa jua keadaan yer kwn2~..






Saturday, April 24, 2010

sayang xsemestinya memiliki....

nurul farhana binti omar...
dah 24 tahun aku menjadi pemilik nama nie..hujung bulan nie genaplah 24 tahun tu...tp dlm tempoh itu jugak kdg2 aku sendiri tak faham apa sebenarnya karakter yang aku bawa sepanjang aku bergelar manusia didunia nie...entahla..org kata anak yang lahir songsang nie susah sikit..klo betol,aku la penanggungnya..tp semua itu depends pd byk faktor..bukan salah siapa2...
sekarang byk perubahan yang berlaku....aku rasa semua org nk tgglkan aku.. kdg2 aku rase tertekan sgt dan inilah hasilnya..meluahkn di blog...dulu mase kecik2 aku suka koyak kertas sampai dh xbole nk koyak dah bile tegh mrh atau ada masalah..sekrg nie hny meluahkn di blog..(bila dh xtahu nk luah pada siapa)
erm...hidup kita nie sentiasa diuji....aku bersyukur sebb degn semua ujin itu, aku rasa sifat sabar dh mula wujud dlm diri aku..
tp 1 perkara yg buat aku agak sedih...org lain umo 24 dh mula cari steady BF...dh mula fikir masa depan termasuk hidup bekeluarga..tp aku, haruskah melepaskan semua yg aku dah ada tu....sebenarnya, aku tak mahu semua ini jadi....tak mahu..ape tah lagi dh 5 tahun kami kenal..bodohnya aku....tp 1 perkara yang aku fhm tentang diri aku adalah aku akan ckp perkara yang bertentangan degn kemahuan dan perasaan aku..aku xnk semua nie,tp aku yang minta....pening kan...nk luahkan susah..kdg2 org bole salah faham...betolla rasanya,aku memg seorang yg sgt complicated..tp sebenarnya org xtahu aku jgk seorang yang senang diurus....waktu ini, aku marah sgt degn diri sendiri....dia memg baik pd aku,tp kenapa ini keputusan yang aku buat...aku sendiri tak faham dan tak tahu apa yg akan terjadi..yaAllah..
aku xnampak apa yang akan terjadi lepas nie...tp 1 perkara yang aku harap, dia kan bahagia.....ikhlas dr hati, aku nk sgt tgk dia bahagia walau degn sape pon dia lepas nie...........
sayang xsemestinya memiliki.................
redha,...

Monday, April 12, 2010

Oh! uncle mercedes ku~

assalamualaikum..
hyeee sumeeee..weee~ lamenye x update blog...thank to follower yg baru..;)
ader yg mrh x sebb sy x update??xde kot kan..hehe..biasela buzy (alasan biase)..

heiiiii...uols nk tahuuu?(gaya mami jarum)...memg byk cite yg nk dikongsi tau..tp tak sempat...nie pon nasib baik je nie teringt kt blog..
erm...ader citer night photoshoot at KLCC...ader cter kat studio..ader citer last week ..ader cite yg last 2 weeks..hehe..nak cite sikit jela utk mlm nie..tp yg bestnya pasal shoot kt KLCC tu,bukan psl shoot..tp pasal seorg pakcik kayo nie...actually bukan pasal pakcik nie je..tp during shoot session tu pon byk perkara yg berlaku sebenarnya..xlarat nk cite kt sini..tp cite tu memg jarang2 berlakula..klo nk tahu..kene cite dok satu meja smbil minum2 nie...sape banje?u..u lah...kite kan kwn..an? an?...~

dipendekkan citer la..after shoot around 11pm, kami pon nk gerak balik nk byr park kat autopay.tp rosak..xlame pas2 ader pakcik/dato/tuan/encik..entahla tp yg pasti mcm org2 kuat klcc je..dia pon nk byr gak,,then ktorg ckp rosak..pas2 dia kate kt level bwh ade..so...trunla same2 naik lif since that kete pon memg park kt bwh. dlm lif tu dia kate kat cik abg sy..'u shud be carefull wearing this shoes when u turn to eskilatorr~' lebey kurg gitula..ingtkn pakcik nie mix ke tp rupenyer org melayu jer....dia kate cm 2 sebb dia kate rmi lelaki yg pki kasut crocs penah cedera sebb kt eskelator,kasut tu mcm tertarik..maybe sebb getah kot..pakcik tu kate dh byk kali terjdi,,,(suke2 hati je aku bhsakan dia pakcik..)..xkesahla..

mase dh kuar tu,kt traffic light....kitorg belakng kete dia..yela..sapela kami..kete dia C class..kitorg pki mini cooper je..a.k.a kancil..hihks!~.then dia wat isyarat tgn suh kedepan..ingtkn suh potong kete dia,tp dia pggil suh ke belakang balik.undur skit..means betol2 sebelah kete dia la...

ingtkn dia nk marah..rupenyer,....di nk btau 1 rahsia...sah2 uncle 2 bukann calang2 org..entah2 dato ke...ceo ke..mane nk tau kan..nk tau dia ckp aper? memg x sangka...nk tahu? nk tahu ker?? tgguuu the next entry yer..hehehe..(jgn mrh ek..) ;))-

okey,nie certain pic yg sy dh dpt. yg full dr photographer belum dpt lg..biase la dorg edit lame...nk kualitila katenyer..hihii~.. yg dr studio tu xmo upload lah...hehehee..tggu yg full version.bru upload sikit.


yg nie mase kt klcc(sume org tau kan, memg jelas2 nampak tower tu)..haks~ tp suke pic nie sebb purple..;)



Thursday, March 25, 2010

rutin

assalamualaikum...
waa lamenya x update blog...hehe..
okey taknak ckp byk sgt...
kerja mcm biaselah...dh nk dekat  final exam nie kesana kesini lah aku...huaa..
siang td,bru dpt 1 surat booking lab,xsampai bape minit dpt lg surat kene pi taklimat kat uitm 7 April nie...proses biase bila dh dekat final exam.....erm..kali nie bole manage sikitla sebb dh handle for the second time..Alhamdulillah... :-)

by the way,sabtu nie ader studio photoshoot di studio 2.8 wangsa maju..cum pre-portfolio.xtahula cmne ropenya nnt..hehe..and isnin plak ada shoot di KLCC...photographer imported dr sarawak...kene ckp kamek kitak la nnt kot...kdg2 tersasul jgk sebb confuse..sape kitak ..sape kamek..hihi~
hope semuanya berjln lancar... wish me luck yer...
n kalau ader best pic nnt sy upload la sikit2 kat sini...;)
luv, NuRuL  =)

Tuesday, March 16, 2010

letih...

as'kum..selamat petang..
hye sume..hm..nie 1st tyme update blog kat ofis..bukan aper,mengantuk sgt lah..oh! sedapnya kalau dpt tido sekrg...pas2 bile bgun tdo plak atas meja terhidang donut big apple..hehe..kuatnyer berangan aku nie...mimpi jer la kau farhana.....;P

actually bole je nk tdo kejap kat ofis nie sebb sy sorg je kt opis nie..bilik sendiri..private..toilet pon sendiri..hehe..tp xnkla tdo...baik update blog kan?
at least xderla blog nie terbengkalai ..
op ops..welcome to the club yer nazmi..thans sebb jd "pengikut" ke 12..;)
penat yg dirasai nie sebenarnya effect drpd last weekend...hm..last week hr jumaat my sis last minit roger2.."dik ko nk balik kmpg x? kalau nk esok kul 12.."adeh kak long nie...ckp last minit..tp blik kmpg punyer psl..mintak gak cuti half day...petg jumaat blik kmpg..hujan  lebat sgt..dh mcm kat tegh laut xnampak pape mse dlm perjalanan tu..

best tu kat umah..rase kejap sgt cuti..xsempat nk buat mcm2...mlm ahad tu tdo kul 3 pagi sebb siapkn kerja opis..yela.siang2 x bole buat sebb asek main jer..'Psstt! main kejar2 tau degn anak buah yg umo 3 thn.." syyhh diam2 jer...so bile dh mlm bru bole buat kerja la....hr ahad plak pi sg besar..best..dpt new haircut! memg puas hati sgt..hehe..pas2 beli skirt baru....nk citer psl skirt baru nie agak xbestla la..sebbnya...tujuan utk pergi shoot..tp last minit photographer tu cancel sebb dia kate dia ader hal..photographer dr sarawak..erm xperla..dia dtg sini pon ats urusan kerja..nnt rushing plak..supposely shoot on this sunday..tp xjd so nampak nya tuka agenda la weekend nie..xtahu lg nk pi maner..

mlm ahad tu jam 10 gerak balik umah kakak..kul 12 bru sampai ..terus tdo..esoknya (isnin) 5.45am dh bgun..bersiap2 nk balik umah sewa kat KL plak..supposely hr isnin tu after kerja kwn ajak teman tgk alice in wonderland..tp mcm xlarat sgt sebb letih..bju pon xsusun lg dlm almari..so xdptla temankan dia..sowee fwens...tp tdo lewat jgk mlm td..kul 1pagi kot..sume gara2 internet la...salah saper??hehe..salah awak..yerla awaklah...;p

eh..ini berita yg baru sy terima..hehe..tadi kan, tegh update blog nie,tbe2 ader org call my phone..tgk cm no office..owh..rupenya kak nab..kerani pentdbiran tu..dia tnyer "farhana ada kat maner..?kak nab nk transfer call dr luar ke opis ana x dpt..." pdhla sy ader je kt opis nie...hehe..aku dh agak dah...aku pon cek la wayar tepon nie..hehehe...malu nk ckp..tp rupenya wayar kat soket dia tu tercabut..bukan sengaja...tp kaki yg xreti dok diam nie la yg dh buat wayar tu tercabut...

xkesahla... xpelik pon wayar tercabut sebb nie dh kali ke 14 ianya  terjadi.haks!~ ;p.. .tp apa yg pelik,sy tnyer kak nab sape org tu..then dia kate org tu xnk btau sape rname dia n maklumat lain..dia just kate nk ckp degn farhana..pas2 kak nab kate suara dia mesraaa lah sgt..! .aihh..lg bertambah2 musykil..terdiam seketika..sapela agaknyer tu...kalau pentg nape x call henpon je..lgpon mane ader my frens yg tahu nombor opis..
okey xperla kak nab..n sy pon smbung la tls blog..tp xpuas hati 2..call balik kak nab,tnyer yg call 2 lelaki ke pempuan...katenya lelaki..hm...biarlah..saper tah..tak pentg kot...mls nk pikir..

aduh..penatlah hr nie...
tu la..hr nie dh rase agak terhoyong hayang..td aderla 5 minit tdo kejap kat meja...petg nie nk balik awal dan tdo..no internet..no FB..i need an energy...(agak2 berjaya x?) 
tgk jela nnt ek..hmm entah2 mlm nie update blog lg...
argh! ampuan ya pak!

till next tyme ..
Luv
NuRuL =)






Thursday, March 11, 2010

penat tp best tau..

assalamualaikum sume (nada biase2 aje)
dh lame x update blog..bukan aper...rase x sempat la..hehe..ops op oo0ops...sebelum tu thanks to my new follower 'nurjaya maju online shop' sebb jd follower ke11 blog nie..big clap..big clap! welcome to the clubbing..eessh! club je..;)

tau x..siang td kat opis dh log in blog konon2 nk update n citer aper yg berlaku..tp lepas log in terbiar mcm tu jer..
erm sekrg nie  agak busy la jgk...sebb final exam dh dekat (p/s: sy la org plg busy thp super gaban bile exam  nk bermula tau)..nie first draf dh dpt..nk kene buat jadual exam utk kolej plak...nie 2nd tyme sy handle exam..yg paling pening ialah mase nk buat jadual exam ..berpinar2 mata nie nk tallykan degn jadual yg Uitm bg....bukan aper..sy kene cek berkali2 sebb kalau salah satu je info,abes lah sy..effect pd student n sume nnt..tp hrp2 kali nie xder la kesilapan lg yer..draf plak dtg bukan sekali..tp ader 3 kali..fuh!.doakan sy tau..;)

petg td baru tgk sikit jadual tu...tp peningnya sampai sekrg..hehe poyo je kan..nk pening lebih2 plak..hmm..nk tgk FB pon cm mls so update jela blog...lgpon mlm semlm ader rakan FB kate blog sy mcm x update jer..mase tu baru tersedar ader gk org yg bace blog aku walaupon dia bukan followers..eceh!~ okey2 xmo melalut jauh..penat okey..

actually byk peristiwa yg berlaku since last sunday..cume rasenya xnk tulis kt blog la..tp peristiwa tu memg cukup bermakna buat saye..yeay! (tersenyum sorg2 kejap...;-D )
pendekkan citer...semlm after work,rushing pi midvalley..nk jmpe mr photographer...just jmpe utk mkn2 jer..sebb last week shoot degn dia tp xsempat belanja mkn..cian dia..so tegh rushing2 jln kat ktm bnk negara. tibe2 degr pempuan ayu n cun  nie pggil 'fanaa"..lembut je suara..
yaAllah...terkejutnya..riena rupenya..riena tu gadis manis yg kukenali mase matrik..agak rapat jgk la selalu lepak kt bilik same2...rindunya kat dia..a day before kami ader sembg kt FB n she said that she's now working at jln raja laut..so dekat lah degn sy,kire kalau nk jmpe tu senangla..dlm hati memg nk sgt jmpe dia tp xder mase...lgpon perbualan kami mase tu terstop kat situ aje..so xperla.. bile dh jmpe kat ktm tu yg agak terkejut tu..xsmpat ckp aper sy terus peluk dia..cubit2 pipi dia..tp kejap sgt sebb tren dia dh sampai..jmpe jgk akhirnya..itula yg dikata kan kalau dh jodoh xkemana..jmpe jgk walaupon sekejap..thanks God..

sy smpi mid dlm jam 7.30...my abg text me' pegila solat dulu bru jmpe kwn tu'..okey..pon pegi solat pas2 just bwk kwn tu mkn kt burger king je..we all chat about photography jer..best sgt..rase xpuas sembg sbb sy memg minat sgt degn hal2 mcm tu..that's why i love to make a new frens so that bole sharing ideas n tambah knowledge...bukan ader niat laen pon...
>certain shoot  by  slr d80<



atas tu  antara pic shoot yg mlm mggu lepas tu..actually pic nie x menjd..tp saje la upload sini..kt FB sy x upload tau yg nie..utk follower jer..hihi
after that,about 9.30 terus amek tren ke serdang n singgh mkn kt kembangan paradise..that's my favourite restaurant tau!! order air laici large..bessar punyer..!!fuh sedap betol...psst2! uols rapat2 sikit nk bisik nie
" tp xorder makanan tau sebb beger king td x abes  mkn kat mid td so smbung mkn kt restoran tu.." hihi.dh la dok meja depan sekali..brader kedai tu lalu dok pandang2 jer tgk beger aku atas meja tu..apersal pandang2 plak?..dlm hati ..'oh! sebb aku cantik kot" ..aper?sy perasan?hehe..biarla..sebb tu kate dlm hati je...;)) ala dia saje2 pandg la tu..nk kate xbole bwk makanan dr luar,xder plak nampak  sign 'NO OUTSIDE FOOD ARE ALLOWED' kat dinding restoran tu..ehem2..hello farhanaa...!!kedai tu xder dinding okey..open air restoran..ader bumbung jer.... "owh yeke..?patut xnampak sign gntung2 kt dinding" ;p

since that betol2 depan meja ktog tu TV,layan jela..cik abg plak dok mkn sorg2..sesekali aku mencilok air sirap bandung dia utk mejimatkan air laici aku tu..hihi..erm..dia khusyuk mkn..lapar katenya..maklumla baru lepas exam pas2 terus pickme up at serdang..lapo ler tu..cian..makan yer..makan..mase tu plak sy dok tgk tv3 yg pasal top host tu..cik abg ckp aper mase tu sy main angguk2 jer..xdegr sgt pon sebb focus tgk tv..pasal top host kan..berangan diri sendiri la yg ader kt tv tu..actually ader apply jgk mase pencarian top host tu tp tgk requirement dia nk vdeo psl diri sendri so rasenya sy xlayak lagi kot..tp minat..memg minat! ;))

Lepas mkn,memg xder aper2 nk buat dh so balik umah la..its take 30 minit to reach at my rent house...smbil dok dlm kete tu xder aper nk buat(yela name pon dlm kete dh la xdrive,ape je yg bole dbuat kan..duduk jela)..sy nie plak memg suke sgt degr radio..makanya, dlm perjlnan tu,aderla 2 3 lgu mensumbangkan suara nyanyi lgu mila degr dr hot.fm..hehe..org sebelah?? biar dia concentrate pd pemanduan walaupon sebenarnya suara sy tu sebyk2nya menggangu dia sebb terlalu sumbang..ngee~

penat2...smpi umah mandi solat n tido.baju x iron..so pg td pi ofis pki baju yg x iron..tp xder yg perasan pon..suke2 ati jekan..biarla..hehe..yg pentg punch kad tidak merah laaagiii...yeeaaha..(aku nie baik jgk..punch klo nk merah pon biar la selang2...xderla diret merah jer..) esok plannya...xnk la merah..nk jadi baik plak..wee~

hr nie agak mengantuk kat opis...so balik keje td terus tdo smapaila maghrib...2pon naseb baik housemate yg baik hati tolong kejutkan..erm entahla nape mengantuk sgt...pas2 baru teringt..biase hr khamis mlm jumaat memg sy mudah mengantuk awal...eh korg mengantuk x mlm jumaat..??nie sume godaan syaitanla supaya xbg kite bace yassin lepas maghrib..nyah kau dr sini !! mengganggu umat manusia dan menyesatkn org..pergi2!!..

tp td after solat rse segar sikit n bole tunaikan tggjwb kepada Allah...sampai la ke isyak..duduk atas sejadah muhasabah diri balik aper yg dh sy buat hr nie...sambil2 tu berselawat syifa..uols pon tau kan selawat tu...erm ala yg tema citer anak betung tu...yg ader ezani yg ensem tu..auuch! ngeh3..

okey..walau sesibuk mana n seserabut mana pon kite,ambillah mase utk luangkn mase kita bersama Tuhan yang Maha Mencipta dan Maha pemberi nikmat nie..dlm sehari kita bernafas dan selamat dr segala mcm bahaya tanpa sebarang bayarn ,tp kdg2 kita susah nk beristigfar dlm even 30 minit pon utk meluangkn mase degn Allah kan..peringatan utk diri saya juga nie...

so sebelum tdo nie,jomla sambil2 tu mengalunkn selawat syifa sampai terlena..sure uols akn rase tenang je....

fuy yo,panjag citer..sebb tu la jarang update,,kalau dh update mest byk yg nk diceritakan..uols larat bace sampai abes x?kalau x larat stop dulu pas2 tanda kan sampi mane dh bace my story nie..highlite kan ker,pon bole...(Bole kew~ini bukan buku,malah bukan mukabuku)..
..okey till next tyme..bye2 ..
Luv,
NuRuL =)




Thursday, March 4, 2010

aktiviti yg x diduga...

salam..hye olsz...
erm lamenyer  x updte blog..follower pon dh bertambah 3 org..cun2 jer dh jd 10 org sekrg..thanks mashii, wiwin n arjuna..kalau korg x follow sure aku x update blog nie...hihi..tp pikir2 sian followers nnt xder aper2 yg bole di intai kat my blog nie kan...wlupon x la seramai mcm blog org lain,but i really appreciate u guys!

now,i'm quite busy with official n unofficial work n task..unofficial..?paham2 sudey~;)..
badan memg penat la..tp rasenya mcm nie lg better sebb kalau byk sgt mase yg terluang,sure pikir yg bukan2..msalah yg kecik pon dok nk dibesar2kn..korg pon mcm 2 jgk kan..eleyy jgn nk tipula..sume org same jew..; p

nk citer nie..tahu x....semlm after office hours,terus balik rumah tuka baju n pick some stuff yg dirasakan perlu...rushing...naseb baik ader kak yatt yg baik ati sudi tumpangkn n drop me @ KTM kepong..jln pon x jem...Alhamdulillah..

okey,sampai je station komuter 2,aku pon pegi kat kaunter tiket...aku ckp kat customer service 2."KL central"..lepas dia bg tiket,degn muke yg sgt ceria brother tu ckp 'BABAII' kat aku siap lmbai2 kn tgn dia lg..terkejut jgk tp nk tergelak pon ader...dh mcm 2 ,tbe2 dtg idea bernas dlm otak ni.. utk memudahkn keje aku dan mls nk tgk platform maner,degn pantas aku tnyer..'Eh bang,KL central pltform sini ker saner?" then abg 2 ckp..buat babai dulu..aku pon "okey babai"(degn gembira aku babai dia)..pas2 bru bro 2 kate 'paltform sini:..

ish brother nie...org dh la tegh kalut...bole main2 plak dia..aku pon satu,yg aku babai jgk  nape..dhla sorg2 je time 2..jam dh pukul 7mlm..biasenya aku garang n buat muke sombong jer kalau beli tiket esp degn KTM (sebb customer service dia penah bg lynan x baik pd kwn aku satu mase dulu mase nk beli tket)..
sementara tggu tren smpi,teringt psl td.. mcm kelakar la jgk..malu pon yer..ngok jgk aku nie..ikut ckp org 2 watpe..tp sesekali aper salahnyer kan?? ..x elok sombong2.. ( nk sedapkn ati sendiri)

sampai  jer Kl central 1 lg hal..aku nk jmpe sumbody..tp aku x kenal dan x cam pon org tu...alah....tp x jd mslh pon..kejap je aku dh jmpe...sape dia??? erm kawan~..;p iyer la..kawan..actually aku jmpe dia sebb nk shoot...we decide to shoot at dataran merdeka since kl centrl mcm kureng menarik n x selesa nk shoot situ..janji degn dia pon dh last minit..ingtkn x jd n xnk jmpe tp npe entah..terjumpa jgk...'ter'.....;p

aderla dlm 2 jam shoot situ...ha..nie yg plggg x berkenan nk citer...nie 2nd time shoot degn slr tp nape aku buat silap lg...urrgh! aku pki shirt n jean jer...so pic x lawa....x kene degn background..actually ingt nk shoot tudung jer...sebb 2 aku pki jean n shirt..xkesahla..namer pon rush...so memg bykla kekurangannyer..next tyme kalau ader peluang lg,kene dress betol2..n kalau bole nak shoot siang..hihi..

after shoot,ktorg gerak balik ke stesen masjid jamek n amek putra...jam dh pukul 9.30..mse jln 2,aku tgk, apesal ader pak polisi plak..polis traffic plak 2 tp dia duduk aje kat bahu jln 2..bukan buat keje..tgk muke cm familiar je polis nie...laaahhhh...bukan polis betol rupenyer..dorg nk shooting citer aper tah..roda2 kuala lumpur kot (ader lg ke citer 2?) ke dah tuka tajuk..entahla..biaq pi depa shooting situ...mls nk kaco..lalu depan dorg, aku buat2 x faham je...

then smpi kl central..OPpps..sebelum tu,thanks to my mr photographer sebb temankn semula ke kl central..n of kos for the free pass Putra LRT..jimat duit aku..hihi..dr kl central aku amek ke serdang..sementara tggu tren,aku suke tgk ragam manusia..erm mcm2...foreigener pon byk..ader sorg pempuan 2 cantik..hidung mancung giler..tp dia asek dok tawaf je tiang kl central 2..x bole dok diam..tp memg cntik wlupon dia pki simple jer..student kot..suke aku tgk..:)

bile dlm tren plak,ader 2 org foreigner berdiri depan aku..fyi,aku suke berdiri dlm tren..mls nk duduk rebut2..
ha yang 2 org foreigener tu pon spesis mcm pempuan yg tawaf tiang td...xtahula dr negara maner...siap bwk anak lg..cantik gak..mcm muke Lalola (ader lg x telenovela 2?)...
diorang asek bersembg jer...tp yg aku perasan..mcm dorg ckp pasal aku..yer...aku tauuu..walaupon aku x fhm...tp aku pasti dorg tegh ckp psl aku..entah,,komen pasal tudung aku kot..komen jer.. bukan mengumpat..lantak korg ler~ ;)

smpi serdang,perut lapar..waktu dh pukul 10mlm...aduh..nk balik umah lg ikut mrr2..naseb baik ader cik abg yg baik hati tu...singgah sate hj samuri dulu kat tmn melati.. pas2 bru blik umah..penatnyer semlm smpikn pg td terlewat dan punch kad pon merah jua akhirnya..kekeke~ (jgn tiru kelakuan ini) nnt bos mrh n korg kene tolak gaji....
aku jer xper....hihi~

Seronokkan bile hidup kite penuh degn aktiviti..tp ingt,walau sesibuk mana pon,jgn kite lupa pada Allah..semua nikmat dn kesenangan dtgnya dr Dia...sebelum tido sambil2 baring tu muhasabah diri balik dan bertasbihla sbyk mungkin smpi terlelap...insyaAllah degn cara tu kita berusaha utk seimbangkn antara duniawi dan ukhrawi..;)

Luv,
Nurul =)

Thursday, February 25, 2010

hatiku...cepat sembuh yea....

salam sume...
dh lame sy x update blog..maklumla busy...hihii
ohh sebelum 2,nk ucapkan byk2 terima kasih kpd my family,kwn2 sekolah,kwn2 tempt keje,adik angkatku( amir syahmi) dan kwn2 baru yg ada di Fb sebb vote sy..highly appreciated to kak nie,syahmi dan my beloved bf yg tolong sy dlm mendptkn undi..thanks byk2 tau! Alhamdulillah...diorg tak byk songeh bile sy minta mereka vote..thanks byk2...korang memg kewl!~ semua undian anda berhasil...jmpe sy di kosmo  esok (jumaat,26feb)..sekrg nie giliran sy pula bg sokongn pd peserta2 lain memandangkan pihak FAREEDA buka peluang lg utk mggu ke 16 dipilih melaui undian di FB...harap2 mereka berjaya...
what wrong with me now?bukan ker aku sepatutnya gembira degn kejayaan yg baru aku raih nie....
tp aper yg berlaku sekrg....??

erm....sekrg sy kat umah kak long(konon2 lari bwk diri)..biasela...
kalau sy kecew atau sedih,memg inila tempat yg sy akn pegi..tempat nie tenang sebb kat sekitar kwsn peranginan...nk degr bunyi hon kereta,bunyi lori beli tilam lame dan bateri,bunyi bsing anjing.oh! jauh sekali...sebb 2 sy kate tempat nie tenang..

mest tertnyer2 kecewa sebb aper kan...entahla..susah nk ckp.....dlm hdup nie kite xkn selalu dpt apa yg kite nk kan..?kdg2 org nampak kite gembira tp dlm hati dan aper yg kite alami memg org x tahu...tambah  plak muke cm sy nie....ader problem pon,tp bile org tgeur terus jd buat2 cool..tp kalau org x tegur,memg susah utk sy ceritakan apa yg terjadi sebenarnya..........siapa tahu,sy sendiri pernah jatuh terduduk sorg2 menangis dlm ofis 2 sebb rase dh xtertggung lg masalah yg sy ader n i hv no one to cry on...kdg2 terfikir,kuat jgk diri nie tggung mslah sorg2....sebb setiap kali kite jtuh,kita kan jd lebih tabah..inilah proses kehdupan yg mematgkn kite...

kdg2 sy rase hidup nie sunyi sgt..jenuh fikir apa yg bole buat sy hepi dan bebas....nk pegi jalan2,trnsport takder....byk nyer hlgn...kalau nk bercuti plak,x berani sorang2..in fact as a girl,bahaya kalau pergi sorang2...
ahhh! tertekannya hidup...mgkin langkh aku mengambil cuti 2 hr nie sedikit sebyk dpt membantu meringnkn beban diri sendiri...kdg2 rase takde sape yg fhm..termasuk org yg plg dekat degn kite..........hmmmm~


ah! malasnyer kalau teringt masalah nie...malas sgt nk blik semula ke tempat keje dan umh sewa..my life is such a horrible!..no frens there...no officemate...no one! tak tahulah sampai bile..tp hrp2 ader sinar baru yg akn dtg tak lame lg..amin...~....
tp walau  aper pon masalah dan cbaran yg kite hadapi..hidup mest diteruskan..............
''bukankah mse di Labuan dulu masalah aku lebih teruk dr ini..waktu itu jauh dr keluarga,,jauh sgt dan kwn pon takde yg tahu mslh sy mase 2...mase tu hati memg hancur..smpikn aku lari jugak dr kampus ke kolej luar tegh mlm2 bute...tp akhirnya aku berjaya jugak...''(bisik dlm hati)..

"apa pun yg terjadi,berjalanlah tanpa henti" petikan lagu siti merangkap kata2 semgt yg pernah diberikan utk aku dr seorg kwn baru di FB..'Nur Aina"..thanks sis...

Luv..,
Nurul......;-/

Wednesday, February 17, 2010

sedih tawuu

assalamualaikum semua....(nada sayu & perlahan)
utk pengatahuan sume,aku sedang mengalami 1 perasaan yg sgt sayu dan lemah hati..tp tegh cuba kuatkn hati dan semgt...
tp as a human,xdpt hlg diri dari rase kecewa dan sedih(wlupun dulu aku dh janji x kn menangis lg)..tp biarla kali nie,hari nie,yg terakhir aku membazir air mate...
xramai yg tahu apa yg jd pd aku sebenarnya,,lgpon aku x suke tunjuk sedih depan org lain (azam baru)..
sedih biar sorg2 jer...klo ada yg tahu pon,follower blog nie jer..2 pon bukan rmi...so xperlah..
even uols xtahu apa yg jd pada aku sekrg,tp mintak jasa baik utk doakan aku kuat n semakin kuat menghadapi aper je kemungkinan.............
thanks to Hjh yati yg byk bg semgt n kata2 just now....

-hanya Allah dihatiku-..pd Dia jgk aku mengadu..;(

sori,mgkin lepas nie lme x update blog n x post new artikel dh..
dlm proses rehab...
ayat pon dh mcm hape dah nie.......sori..sori dan sori...

-nurul-

Tuesday, February 16, 2010

goodluck farhana ;)

salam..hye olss..
sy baru sampai shah alam nie..stay sini 1 mlm sebb esok ader interview..penat nyer hr nie mcm2 aktiviti tp memg best n bahagia sgt sebb dpt same2 dengan famili..
sori xdpt post new article..bukan xde tp xsempat..
insyaAllah ada mase nnt sy post n bole share maklumat same2 ea :)
by the way,thanks to my followers n sape2 je yg bce blog nie...
sokongan anda amat kami hargai..kami??ceh mcm ape la plak..hihi
okey,rasenya sy kene prepare sikit2 utk interview esok..wish me luck-silent readers :))-

luv,
nurul =)

Tuesday, February 9, 2010

Rahsia Solat..bertuahnya jd org Islam ;)

hye ollz..cm biase la..xnk greet panjang2..sharing is caring yea...jom bace dulu artikel bawah nie:~
ini berkaitan SOLAT dan hikmahnya secara saintifik..

Persatuan Islam Kebangsaan Malaysia (MICNA) Jordan mengenal pasti sesiapa yang tidak menunaikan sembahyang maka otaknya tidak dapat menerima darah secukupnya untuk berfungsi secara sempurna.




Jurucakap MICNA Jordan berkata, ini bererti darah tidak akan memasuki urat saraf di dalam otak manusia melainkan ketika seseorang itu sujud ketika solat.


Di dalam Majalah Buletin Bulanan MICNA, jurucakap persatuan ini membuat kenyataan bahawa;



"Darah akan memasuki bahagian urat tersebut mengikut kadar solat yang telah diwajibkan oleh Islam".



Ini diakui sendiri oleh seorang doktor neurologi di Amerika Syarikat yang telah memeluk Islam kerana beberapa keajaiban di dalam penyelidikannya itu. Doktor tersebut mendapati dalam kajiannya urat pada saraf manusia memerlukan darah untuk beberapa sukatan tertentu sahaja.



Doktor neurologi tersebut tertarik untuk memeluk Islam semasa membuat kajian saraf yang dilakukan, iaitu terdapat beberapa urat saraf di dalam otak manusia tidak dimasuki darah walaupun sepatutnya setiap inci otak manusia memerlukan darah yang secukupnya untuk berfungsi secara normal.



Kini doktor tersebut memeluk Islam dan beliau telah membuka sebuah klinik yang bertemakan "Perubatan melalui- Al-Quran". Beliau juga membuat ubat-ubatan berdasarkan kajian melalui Al-Quran dan Hadis Nabawi. Di antara kaedah yang digunakan termasuklah berpuasa, madu lebah, biji hitam (black Seed).



Manusia yang tidak bersembahyang apatah lagi yang bukan Islam, walaupun akal mereka berfungsi secara normal tetapi sebenarnya mereka akan hilang pertimbangan apabila membuat keputusan secara normal.



Justeru itu, tidak hairan ada di antara manusia kadang-kadang tidak segan silu untuk melakukan perkara bertentangan dengan fitrah kejadiannya walaupun akal mereka mengetahui perkara yang akan dilakukan adalah salah.
"Ini kerana otak mereka tidak boleh mempertimbangkannya secara normal"

                 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
erm...bertuah kan kita sebagai umat Isalm..memg betullah Islam itu indah dan syumul..semuanya dh lengkap..kita cume perlu patuh pada agama kita insyaAllah semuanya cantik dan sempurna...

sy tertarik degn artikel diatas sebb sebenarnya beberapa bulan lepas sy join ceramah yg dianjurkan oleh PERKIM di jln Ipoh..tajuknya memg cukup menarik perhatian sy n seorg lg rakan iaitu SOLAT DARI PERSPEKTIF SAINS. Penceramahnya pon memg hebat..rase bertuah sgt sebb bole degr direct dr mereka. 3 org saintis Universiti Malaya iaitu Prof.Fatimah Ibrahim, Prof Wan Abu Bakar Wan Abas n Mr.Ng Siew Cheok..mereka adalah jurutera perubatan yg mencipta alat2 perubatan dan menyahut cabaran mantan PM,utk buat satu kajian mengenai rahsia solat dr sudut sains kesihatan..n yg best,buku yg mereka hasilkan pon antara buku terlaris di pasaran..kami dpt buku 2 free je sebb dtg ceramah 2..beruntungnyer diri nie..;)
( tu x campur mkn free utk hari 2..hihi)

memg terpegun,seharian di ceramah tersebut x mengantuk pon...

uols tahu tak,..

 setiap pergerakan kita dlm solat ada fungsinya..Prof Fatimah kata, degn solat yang sempurna boleh mengubat penyakit jantung..n pelbagai penykit lain (ini memg dh terbukti secara klinikal tau..sebb kajian dorg dh dibuat..5thn baru siap tuu,hny kajian utk solat 4rakaat shj..)

ada juga peserta dlm ceramah 2 yang kongsi pengalaman mereka..salah seorg drpd mereka kata,dia penah terlibat dengan satu kemlgn dan effect pd kaki dia.. lame dia dptkn rwtn hospital tp x sembuh sepenuhnya,akhirnya dia pergi berubat secara tradisional dan apa yg disuruh kepadanya adalah bykkn duduk antara 2 sujud..n finally dlm beberapa bulan kaki dia dh sembuh sepenuhnya..hebat kan..

tahu x.....
bila kita sujud maka otak kita berada dlm tahap tertinggi iaitu mendpt isyarat gamma..isyarat gamma akn masuk dlm otak bila otak kita berada dlm tahap yg paling tenang...
perasan x..kalau kita ikut senam aerobik,biasa mesti strech bdn degn berdiri tegak..pas2 regangkan tangan,kaki,pinggang n last sekali kepala ditolak pandang ke arah kanan dan kiri..see..??
kan semua 2 mcm pergerakan solat..takbiratul ihram,rukuk,duduk dan akhir sekali salam..

pastu kalau x silap sy, Prof Fatimah ada kata,berdasarkan kajian yg dia buat degn bantuan alat2 yg berkaitan, bila kita lepas mkn,n then duduk tahyad akhir (ibu jari kaki kanan ditegakkak). maka akan terbakar kalori sebyk 3% (kalau x silap)
degn menegakkan kaki juga,ia berfungsi untuk memantulkan semula darah untuk naik dan beredar keseluruh badan..
apa yg sy dpt dari ceramah tersebut,sy kongsi pd keluarga n mak sy kate,arwah datuk sy dulu mesti pastikan anak2 dia untuk solat degn betul especially ibu jari kaki ditegakkn  dan kaki kiri menyentuk kaki kanan...
memg betolla,arwah datuk sy meninggl di Usia 70-an dan dia adalah seorg perokok tegar tp yg sy kagum dia xde penyakit jantung,kencing manis atau darah tinggi sepanjang hayat dia..

BERUNTUNGNYA KITA SEBAGAI UMAT ISLAM KAN..?

so pasni solat mestila degn khusyuk n teratur( jgn nk cepat siap jea)
pastikan juga posisi n lain2 pergerakan kita dlm solat 2 betul..

banyak lagi sebenarnya..xbole nk cite kat sini..nnt korg x fhm..hihi..kalau nk tahu lagi RAHSIA SOLAT nie,beli buku nie...ader juga ditunjukkn cara solat yg betul (yelah,kdg2 wlupon dh dewasa nie tp kita still tgk org rukuk xsampai 90 darjah n duduk tahyad tp jari kaki tidak ditegakkan kan..?)

same2 kite perbaiki yea :)



 

Luv,
Nurul =)

Sunday, February 7, 2010

~Minda separa sedar~

hye ollz..hari nie sy terbace 1 artikel menarik,wlupon tegh sibuk menyiapkan standart operating prosedure nie,tp sy sempatkan gak cari sikit knowledge utk hr nie n rasenya bagus gak klo share degn uols n sape2 je yg bace blog sy yg xseberapa nie..sharing is caring!~ enjoy the article..

"Jika Anda selalu baca blog Irfan Khairi dan membaca bahagian belakang bukunya bertajuk Rahsia Jutawan-jutawan Internet Terbongkar, Anda akan terjumpa saranan yang sama. Irfan Khairi menyarakan kita untuk membayangkan kemahuan kita selalu seolah-oleh ia dah berlaku sekarang
Untuk benar-benar merasai kesannya, Anda perlu:-

1.Membayangkan kemahuan Anda sejelas mungkin.

2.Membayangkannya dengan kerap, rasainya seolah-olah ia dah berlaku di saat ni.

3.Mengekalkan bayangan imaginasi tu sejelas mungkin, selama mungkin.

4.Bercakap-cakap mengenainya dengan diri sendiri.



Sebagai latihan, berlatih membayangkan perkara-perkara asas dulu.



Bayangkan perkara-perkara asas yang Anda mahu ;-

contoh 1: mungkin Anda mahu mendapat tempat duduk ketika menaiki dalam bas yang sesak dipenuhi penumpang yang ramai.
Cara untuk membuat minda separa sedar menarik kemahuan Anda adalah membayangkan Anda mendapat tempat duduk dengan senang sekali selepas Anda menaiki bas selepas Anda nampak sebuah kerusi kosong. Mainkan bayangan minda ni sekerap mungkin, pancarkannya di minda selama mungkin.



Contoh 2. Mungkin Anda mahu sampai awal di tempat kerja.

Cara untuk membayangkannya, bayangkan suasana situasi sepanjang perjalanan ke tempat kerja. Bayangkan yang mana suasana jalan raya jadi tiba-tiba jadi ’smooth’ tanpa sebarang kesesakan. Bayangkan Anda keluar dari rumah, memandu kereta kemudian setiap kali sampai di lampu isyarat, lampu merah cepat bertukar menjadi lampu hijau. Rasai emosi Anda ketika itu, hadirkannya seolah-olah ia dah berlaku.



Bayangkan perkara tu banyak kali.



Bayangkan dengan relaks, dengan selamba. Minda kita lebih efektif bekerja di kala kita berada dalam emosi ketenangan. Minda kita akan menjadi kurang efektif jika kita membayangkan sesuatu dalam emosi desakan.



Semakin relaks Anda, semakin efektif minda separa sedar bekerja mengatur situasi, orang perseorangan serta perkara-perkara untuk ditemukan dengan Anda. Anda akan berjumpa situasi-situasi kebetulan serupa dengan apa yang Anda selalu bayangkan.



Semua ni berlaku di luar pengetahuan kita.

Kerja kita cuma membayangkan selalu apa yang kita mahu. Selebihnya akan mengikut sendiri selepas tu. Berlatih dulu mengenai perkara-perkara asas sebelum menarik perkara-perkara yang lebih besar.


Pada peringkat pertama Anda melatih minda Anda membayangkan perkara-perkara di atas, ia akan jadi sedikit sukar. Anda akan merasa kekok. Itu petanda, minda Anda belum seberapa biasa. Teruskan berimaginasitentang kemahuan-kemahuan Anda. Lama-kelamaan bila Anda sudah biasa berlatih, Anda akan perasan Anda cepat menarik apa yang Anda fikirkan tanpa Anda sedar..

                                - - - - - - - - - - - - - - -  - - - - - - - - - - - - - - - - - -

so cmner..?dh dpt  imagine apa yg perlu dibuat lepas nie..?hihi..knpe sy berminat degn artikel nie..??
sebbnya sy percaya degn kebenaran teori tersebut..based on my exp la, kita mind set akn dpt tempat parking during weekend kat midvalley ke,sogo ke,mines ke,pyramid ker...biasela weekend mest susah nk parking kan..so enter car park,mind set dlm otak,"memang ada lagi ruang parking''..xlame pas2 mest ada..tp jgn lupe bce bismillah gak yer sebelum enter car park 2..spy semuanya  berkat n mudah ;))-

Luv,
Nurul =)

Friday, February 5, 2010

Farhana is shophaholic for today :-/

hye ollsz...i just come back from KL..biase la..jumaat kan rehatnya lame..
dh bape minggu kaki nie x mengular..so rase x senang duduk..hihi...
last2,pg td wat keputusan utk ke PTPTN di KLcentrall  kunun,nk bayar ptptn(sedar pon kau fana..dh lame keje baru bulan nie nk bayar) tp xperla..niat suci 2..klo x sian adik2 kita yg tegh kat U,still xmasuk duit PTPTN,termasukla adik sy..huhuu..cian dia..n cian jgk kat kakak dia yg cute nie sebb kene bagi duit kat dia bulan nie..xperla..

bertemankan cik arda a.k.a dina (sori wok!!),ktorg pon pegila naek bas(metro no.11)..seb baek kejap je menunggu..yela..niat suci di hati..nk byr loan;)..sampai2 sane, ofkosla turun depan sogo..turun je bas,mata dh pandang jln tar..(mcmla 1st tyme jejak kaki ke situ)..sambil pegang kuat2 handbeg nie(mcm org ulu turun town)..

actually teringt pesan mak sebelum kuar td.."kau beringt2 nk kuar nnt..org jahat nei ada kat mana2..org jahat nie bijak hang tau dak..".."baek mak"..

my mom risau sebb bru mlm semlm kak long kene ragut kat masjid..sian dia(sian jela yg mampu ku berikan..nk tlg ganti enpon xdapekla kak..)..

okey2..nie dh lari tajuk nie..
pendekkan citer,ktorg lewat 15 minit..so ptptn dh ttp..duit plak dh kuar kan..so we have no choice n balik semula ke sogo..sambil mkn eskem sundae cup vanilla, menunggu ktm yg sememangnya lmbt..
then, smpi semula kat sogo,degn duit yg terhidang kat tgn,rase gatal je klo x beli pape..itula hasilnya..ada tudung 3helai tp beratus2 melayang..(puasla hati kau ye fana) ;pp..
bulan depan xmaula beli pape..(ayat yg same je aku ckp setiap bulan) hikhik~
tapikan..tapi...tapinyer...dlm otak nie dh set esok nk g plaza mutiara jln ipoh..rase mcm nk rebonding rambut..
arrgg!! ampunn ...!

~peaCe~

Luv,
nurul =)

Wednesday, February 3, 2010

laughter is the BEST medicine....

hye allz..ha..sekrg nei sy tegh rajin cari artikel2 manarik n jmpe la 1 artikel nie..rasenya bolela di share utk uols sume jd bhn bacaan tatkala bosan kan..hihi..sharing is caring..enjoy the story! :)

citer 2 mcm nie:-~
Ada seorang Aceh dari kabupaten Pidie, menulis surat ke anaknya yang ada dipenjara Nusa Kambangan karena dituduh terlibat GAM (Gerakan Aceh Merdeka).


Bunyinya: "Hasan, bapakmu ini sudah tua, sekarang sedang musim tanam jagung, dan kamu ditahan di penjara pula, siapa yang mau bantu bapak mencangkul kebun jagung ini?"



Eh, anaknya membalas surat itu beberapa minggu kemudian.



"Demi Tuhan, jangan cangkul itu kebun, saya tanam senjata di sana," kata si anak dalam surat itu.

Rupanya surat itu disensor pihak rumah tahanan, maka keesokan harinya setelah si bapak terima surat, datang satu peleton tentara dari kota Medan. Tanpa banyak bicara mereka segera ke kebun jagung dan sibuk seharian mencangkul tanah di kebun tersebut.

Setelah mereka pergi, kembali si bapak tulis surat ke anaknya. "Hasan, setelah bapak terima suratmu, datang satu peleton tentara mencari senjata di kebun jagung kita, namun tanpa hasil. Apa yang harus bapak lakukan sekarang?"

Si anak kembali membalas surat tersebut, "Sekarang bapak mulai tanam jagung aja, kan udah dicangkul sama tentara, dan jangan lupa ngucapin terima kasih sama mereka." Pihak rumah tahanan yang menyensor surat ini langsung pEngsan.

hahahaha..gue pon turut ketawa..lawak banget kisah nya..uoppss..tetibe plak ter'speaking' indon lepas bace citer nie..so uols if ada citer2 menarik n info yg berguna link2 kan ke sy k..
luv,
nurul :)

beneficial info ;)

hye allz...here are some info that i got from some sources..sharing is caring..: enjoy~!

Seorang wanita sedang bekerja di sebuah pejabat pos di California.


Beliau

tidak menggunakan span untuk perekat sampul suratnya tapi sebaliknya

menjilat pelekat sampul surat yang dipegangnya

Pada hari yang sama juga wanita itu mendapati terdapat satu luka

kecil

pada lidahnya.

Luka itu membengkak. Wanita tersebut terus pergi berjumpa doktor

untuk

mendapatkan rawatan kerana risau akan lukanya.

Tetapi setelah diperiksa oleh doktor tiada apa yang tidak kena dengan

lidahbeliau dan doktor menganggap bahawa ia hanya lah luka kecil dan



bengkak biasa.

Wanita itu tidak merasakan sakit atau kebas walaupun lidahnya

bengkak.Tetapi setelah hari berganti hari. Bengakpada lidah wanita

tersebut semakin membesar.Dengan rasa yang tidak puas hati beliau

terus

berjumpa doktor kembali dan memaksa doktorberbuat sesuatu pada

lidahnya.

Doktor tersebut terus mengarahkan wanita itumenjalani ujian

x-ray. Keputusannya doktor tersebut mendapati terdapat satu benjolan

pada

lidah wanita itu. lantas doktor menasihatkan agar wanita itu

menjalankanpembedahan kecil pada lidahnyauntuk memastikan punca

benjol

pada lidah wanita tersebut.

Tetapi apa yang berlaku ialah sebaik sahaja doktor memotong bahagian

yang

benjol tersebut, seekor lipas keluar daripada lidah wanita itu

Kesimpulannya terdapat telur lipas padapelekat sampul suratyang

dijilatnya.

Telur itu mampu menetas didalam lidah dan kelembapan didalam

mulutnya.
eeii..tgk lipas bwh nie..gembira je dia kan ;p